Home » News » Ce este metaverse? Nu batjocori metaversul – universul paralel care va fi viitorul internetului

Ce este metaverse? Nu batjocori metaversul – universul paralel care va fi viitorul internetului

Metaversul este deja aici. Pur și simplu nu este distribuit uniform!

Ce este metaverse - Ce inseamna metaversul - usbiz

Metaversul este un concept cu care specialiștii IT cochetează de ceva vreme, însă a devenit o curiozitate globală când Mark Zuckerberg a anunțat că își redenumește compania din Facebook Inc. în Meta Platforms Inc.

Meta+univers=viitorul Internetului?

Probabil ai tot auzit în ultima vreme de termenul metavers, sau metaverse, așa cum îi spun vorbitorii de limbă engleză.

Cum grecescul „meta-” înseamnă „după”, presupunem că Mark Zuckerberg vrea să poziționeze acest concept ca „the next big thing in tech” și, totodată, să reflecte o lume care se află dincolo de ecrane – Internetul 3.0, am putea spune.

Primul care a creionat ideea de metavers a fost scriitorul Neal Stephenson, el fiind cel care a folosit termenul în romanul distopic „Snow Crash”, publicat în 1992.

Mai exact, metaversul este o lume virtuală în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc experienţe interactive fără a fi prezenți fizic în locul respectiv. Este un fel de Second Life, doar că în metavers utilizatorii vor trăi experiența ca și cum ea s-ar desfășura live. 

Mulți pun semnul egal între metavers și realitatea virtuală (VR). Totuși, metaversul este pentru realitatea virtuală ce sunt primele telefoane mobile pentru smartphone-urile din zilele noastre. Deci un proiect cu mult mai evoluat.

Metaversul este, practic, un univers virtual care va putea fi folosit pentru a crea holograme ale unui spațiu de muncă (Workplace), de joacă, de socializare (Horizon), în general. Realitatea virtuală, în schimb, este utilizată, pentru moment, în special pentru jocuri. 

Pentru a accesa oricare dintre aceste spații din metavers, va fi folosită o cască specială, așa cum este Oculus de la Facebook.

Și dacă tot am pomenit de Facebook, e bine să știi că Mark Zuckerberg a investit energie și fonduri (ultima tranșă fiind de peste 50 de milioane de dolari) pentru a dezvolta din ce în ce mai mult metaversul.

Totuși, proiectul va mai avea nevoie de timp pentru a putea ajunge în fază finală la utilizatori.

Facebook nu este singura companie interesată de crearea unui metavers și, cel mai probabil, va avea nevoie de colaborări cu alți dezvoltatori ai conceptului.

Și șeful Epic GamesTim Sweeney, cel care a produs popularul joc Fortnite, a spus că lucrează la metavers.

De asemenea, Unity, o platformă de dezvoltare 3D, investește acum în gemeni digitali, adică în copii digitale ale lumii reale, iar compania de grafică Nvidia își construiește Omniversul, pe care îl compară cu o platformă pentru conectarea lumilor virtuale 3D.

O altă aplicație de realitate virtuală, VRChat, este concentrată crearea unui loc în care te poți întâlni cu alți oameni aflați oriunde în lume.

Metavers, un univers fictiv ce fuzionează lumea fizică cu cea virtuală, e mai aproape decât crezi.

Iată teoria conform căreia lumea fizică va fuziona cu cea virtuală.

Jensen Huang, CEO Nvidia, una dintre cele mai valoroase companie de semiconductori, cu o cotă de piață de 400 de miliarde de dolari, a început să creeze metaversul, ceea ce Huang îl descrie ca fiind „o lume virtuală care este un geamăn digital al nostru”.

Huang explică faptul că, practic, metaversul este o extensie a internetului. Acest lucru se desfășoară deja cu jocurile online foarte populare precum Fortnite și Minecraft, unde utilizatorii creează lumi virtuale imaginare.

Acum, conceptul este pus în funcțiune de Nvidia și alții. În parteneriat cu Nvidia, BMW folosește un geamăn digital virtual al unei fabrici din Regensburg, Germania, pentru a planifica practic noi fluxuri de lucru înainte de a implementa modificările în timp real în fabrica lor fizică.

Metaversul, spune Huang, „este locul în care vom crea viitorul” și vom transforma modul în care operează cele mai mari industrii din lume.

Tot de la Huang aflăm că, în viitor, lumea digitală sau lumea virtuală va fi de mii de ori mai mare decât lumea fizică. Va fi un nou oraș New York. Va fi un nou Shanghai. Fiecare fabrică și fiecare clădire va avea un geamăn digital care va simula și urmări versiunea fizică a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *