Home » World » Ce este NFT? NFT-urile: mult mai mult decât un JPEG

Ce este NFT? NFT-urile: mult mai mult decât un JPEG

Din momentul în care opera de artă digitală din pixeli – „CryptoPunk #7523” s-a vândut la o licitație Sotheby’s din iunie pentru 11 milioane de dolari, NFT-urile au devenit dragi investitorilor, dar de ce și care este viitorul lor?

Ce este NFT - Ce inseamna NFT Crypto - usbiz

Investitorii din crypto aleargă acum în spațiul NFT (jeton nefungibil) și din motive întemeiate; cu NFT-urile experimentate s-au apreciat cu 50.000% în mai puțin de doi ani, ar fi o nebunie să le ignori. Cu toate acestea, ele sunt încă înțelese greșit de mulți și adesea etichetate ca simple JPEG-uri.

Ce inseamna NFT?

Inițialele NFT vin de la non-fungible token. Token-ul este o dovadă care îi dă posesorului acces la o valoare digitală. Caracterul non-fungibil presupune că token-urile nu pot fi replicate. Aceste caracteristici fac din NFT-uri bunuri digitale unice, iar asta suscită interesul colecționarilor.

NFT-urile căutate de colecționari nu au o existență fizică, palpabilă, ele „trăiesc” pe platforme blockchain.

Mai simplu spus, NFT-urile sunt active digitale cu proprietăți unice. Ele pot fi orice, de la articole virtuale precum CryptoKitties până la active din lumea reală, cum ar fi imobiliare.

Câteva exemple de active digitale NFT includ titluri de teren, artă, obiecte de colecție, suveniruri și carduri sportive, pentru a numi doar câteva.

Expresia „nefungibil” se referă la faptul că fiecare bun este unic și de neînlocuit. De exemplu, un dolar este fungibil pentru că oricine îl poate schimba cu un alt dolar și are în continuare același lucru.

În schimb, o carte de tranzacționare unică nu este fungibilă. Schimbând-o cu o altă carte, proprietarul va avea ceva… diferit.

Este la îndemână să te gândești la ele ca la obiecte digitale de colecție – de exemplu, în loc de o pictură reală, primești un fișier digital.

NFT-urile fac, de asemenea, parte din rețeaua blockchain. În timp ce orice blockchain poate dezvolta un standard de suport, majoritatea NFT-urilor fac parte din Ethereum (blockchain validează fiecare transfer NFT, mai degrabă decât orice instituție centrală).

La fel ca Bitcoin, Ethereum este o criptomonedă, dar blockchain-ul său acceptă și aceste active unice. O altă calitate este de remarcată: NFT-urile sunt jetoane crypto unice stocate în portofelele virtuale de criptomonede; sunt divizibile, transferabile și consumabile.

Tehnologia blockchain a schimbat de ani de zile modul în care transferăm active, dar până acum puțini au luat în considerare implicațiile tehnologiei pentru activele tradiționale.

NFT-urile crypto conduc această revoluție, deoarece oferă un standard digital pentru proprietatea articolelor tangibile.

Asta înseamnă că putem vinde cu ușurință și în siguranță bunuri fizice pe blockchain. De fapt, vânzările de active NFT au ajuns la peste 3,5 miliarde de dolari în primele trei trimestre ale acestui an.

Câteva tranzacții recente: Bored Ape Yacht Club, unul dintre cele mai populare proiecte NFT online, s-a vândut cu 982.500 USD; și cofondatorul Twitter Jack Dorsey și-a vândut primul tweet ca NFT pentru mai mult de 2,9 milioane de dolari.

NFT-urile au, de asemenea, caracteristici suplimentare care depășesc cele obișnuite, adăugând și mai mult valoarea lor:

  • Indivizibilitate: NFT-urile sunt indivizibile în ceea ce privește utilitatea lor, în același mod în care nu puteți cumpăra și utiliza parțial un bilet de tren (doar o persoană poate folosi locul).
  • Lipsa: dezvoltatorii pot limita numărul de NFT disponibile, ceea ce înseamnă că acestea pot fi rare.
    Unicitate: Nu există două la fel. Metadatele fiecărui NFT sunt inalterabile, oferind autenticitate verificabilă.
  • Proprietate: NFT-urile trăiesc pe o tehnologie de registru distribuit (DLT) în conturile asociate. Creatorul lor original controlează cheia privată a contului în care locuiesc. Acea persoană este, de asemenea, liberă să își transfere NFT-urile în orice cont.
  • Transparență: registrele publice distribuite sunt descentralizate și imuabile. Există înregistrări de verificare publică a emiterii, activităților și transferurilor de token-uri. Ca urmare, este asigurată autenticitatea verificabilă.
  • Interoperabilitate: Comerțul (cumpărarea sau vânzarea) de NFT se realizează prin diferite DLT-uri, folosind o punte descentralizată.

Viitorul colectării NFT-urilor

Când vine vorba de aceste active, a-ți da seama ce îți place este partea ușoară; ceea ce este dificil este să navighezi pe piață și să știi care platformă este potrivită pentru tine.

Când fac turul în spațiul NFT, îmi propun să mă conectez emoțional la arta pe care o colecționez și să caut o comunitate activă cu oameni încântați de proiect și o echipă competentă care caută să-și deschidă spațiul.

În cele din urmă, caută inovație când vine vorba de noi moduri în care te poți bucura de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *